Thair

X-Plane 10

Op het FS Weekend in Lelystad (begin november 2016) zag ik een presentatie van X-Plane 11 in de bioscoop van Aviodrome. Volgens de presentators was dit met de standaard scenery van X-Plane 11. Ik vond het er fantastisch uitzien en aangezien Aerosoft in de hal een aanbieding had dat je X-Plane 11 gratis kreeg toegestuurd als je nu X-Plane 10 kocht voor €59,00 heb ik besloten dat maar te doen. Het blijkt dat X-Plane draait op zowel Windows als Mac en Linux. Mijn Macbook is te oud en daardoor te traag om X-Plane goed te kunnen draaien, maar ik had gehoord dat X-Plane op Linux betere resultaten haalt dan op Windows.

Een harde schijf opgetuigd met Linux Mint en hierop pogingen ondernomen om X-Plane 10 geïnstalleerd te krijgen. Zelfs met behulp van internet en een beschrijving van wat je allemaal handmatig moet doen om het aan de praat te krijgen mocht niet baten (dit is al mijn zoveelste probleem met Linux) dus toch maar weer Windows 10 op die schijf gezet en daarop X-Plane 10 geïnstalleerd.

De installatie verliep zonder problemen. Ik heb alleen de scenery van Europa geïnstalleerd want dat is toch het gedeelte waar ik over het algemeen vlieg. De eerste vluchten zijn gedaan met een standaard Cessna 172 omdat ik daarvoor een MIP heb gemaakt met behulp van Air Manager. Deze draait op een andere PC en wordt getoond / aangestuurd met een tweetal touch screens. Ik vind de X-Plane 10 scenery enorm tegenvallen, eigenlijk is alles plat met hier en daar een paar huizen en bomen die er trouwens ook niet uitzien. Hierbij maakte het niet uit of ik een rondvlucht vanaf EHRD maakte, van EHMZ naar EHSE vloog of in de Alpen van LOWI naar LOWS vloog.

Alhoewel de standaard X-Plane 10 scenery toch beter was dan de standaard Prepar3D scenery heeft de Prepar3D scenery wel de mogelijkheid om “iets” aan deze scenery te doen. Ik gebruik zelf de producten van ORBX (global base, global vector en openlc Europe) en dat ziet er veel beter uit. X-Plane heeft zelf ook iets in die geest maar dat is gebaseerd op luchtfotografie (en eigenlijk gemaakt voor X-Plane 9) en dat werkt dus alleen goed als je vanaf grote hoogte recht naar beneden kijkt, want ook die producten geven een platte weergave. Voor mij redenen genoeg om niet met X-Plane 10 verder te gaan en te wachten totdat X-Plane 11 wordt afgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *