Thair

MCP operatie

IMG_0553Ik heb besloten om het een en ander aan te passen aan mijn huidige MCP voordat deze in de nieuwe MIP gaat worden ingebouwd. Ik heb een MCP van Open Cockpits (v2) die in een metalen box is ingebouwd. In deze MIP ontbreken de beide leds voor de FD selectie en de backlighting.

IMG_0554Nadat de metalen kap is verwijderd zie je eigenlijk meer lucht dan apparatuur. Een van de optredende problemen is dat de USB kabel door de achterwand is gevoerd en daarna op een print is vast gesoldeerd. Er zal dus eerst gesoldeerd moeten gaan worden voordat de rest van de kast kan worden verwijderd.

IMG_0555De print is gelukkig doorgemetaliseerd, maar toch kan je niet echt makkelijk bij de soldeerpunten. Gelukkig heb ik een bout met een potloodpunt, dus het was wel te doen. Eerst een foto maken van de originele situatie voordat er gesoldeerd gaat worden, dan weet je achteraf nog hoe het gezeten heeft.

IMG_0556Nadat het soldeerwerk achter de rug was, blijft er alleen nog maar een lege kast over. De kap er weer opgezet en alle schroeven weer aangebracht.

IMG_0557Nadat de beide frontjes waren verwijderd ziet het er zo uit. Dat verwijderen van de frontjes had nogal wat voeten in de aarde door de AP disengage schakelaar. Deze blijkt over een eigen frontje te beschikken dat eerst moet worden verwijderd door de klem, waarmee dit frontje wordt vastgehouden, in te knijpen. Daarna kunnen de beide frontplaten gewoon omhoog gelicht worden.

IMG_0558Eerst de plaatsen afgetekend waar de beide FD leds moeten gaan komen. De eerste gedachte was om de ‘M’ in het front weg te krassen en van achteraf met een led te verlichten. Het frontje is echter gemaakt van wit acryl en daar komt niet al te gek veel licht doorheen om dit op te laten vallen.

IMG_0560De beide groene leds voorzien van een zwarte laag acrylverf. De eerste laag dekt nog niet goed, dus er moest nog een tweede en een derde laag overheen. Het is de bedoeling om in deze zwarte laag straks de ‘M’ weg te krassen.

IMG_0561Nadat de tweede laag was aangebracht, is gestart met het weg krassen van de verf. Dit bleek geen succes te zijn. Er kwam meer verf los dan de bedoeling was. Hierop eerst de bovenkant van de leds ruw gevijld en vervolgens weer drie lagen verf aangebracht. Nadat de verf een nacht heeft kunnen drogen alsnog getracht de ‘M’ in de verf te krassen, maar dit werd wederom geen succes. Na het nodige kraswerk was voor geen kant een ‘M’ te herkennen. Deze leds verdwijnen dus richting afvalbak en er gaan normale groene leds worden geplaatst, maar dan wel voorzien van een zwaardere weerstand zodat deze leds niet al te fel schijnen.

IMG_0559Ook bezig geweest met de backlighting. Hiervoor ledstrips tegen de printplaat geplakt. Ik had deze nog liggen van een eerder project (tijdelijke MIP met drukknoppen). Gekeken waar de verlichting moest komen en dan zo goed en zo kwaad als het gaat de strips op de goede plaatsen geplakt.

IMG_0562Nadat de nodige draden aan de ledstrips waren gesoldeerd is dit het resultaat. Alle ledstrips geven goed licht. Nu is dat nog behoorlijk veel, maar als straks alles in de MIP is ingebouwd, wordt ook deze backlighting op een dimmer aangesloten.

IMG_0563Nadat met enige moeite de frontjes zijn terug geplaatst (alle schakelaars moeten precies in de goede positie staan) ziet het er zo uit.

IMG_0564En als de lamp boven de werktafel is uitgezet ziet het er zo uit. Nu nog de FD leds vastplakken in het transparante front en daaraan de weerstand en de draden vast solderen en het geheel kan weer worden vastgeschroefd en kan het gat in de MIP op maat worden gezaagd. Ik denk dat ik straks de EFIS ook op deze manier ga behandelen (als dat tenminste mogelijk is) want ik ben niet echt tevreden over de huidige backlighting.

2 gedachtes aan “MCP operatie

 1. Frank nagtegaal

  Goedemiddag,

  ik heb vanmorgen bijna je hele site doorgelopen om alle dingen die jij al bedacht en uitgevoerd hebt te zien en in mij op te nemen.

  ik ben zelf bezig met de verlichting van mijn mip, waaronder ook nu mn mcp v2 (ik heb ook de efis)
  welke verlichting heb jij gekozen(specs, aantal ledjes per meter, 1 of 2 rijen) ( waar is die te koop)

  ik zou het heel erg op prijs stellen als je zou reageren met info…

  1. Theo Bericht auteur

   Frank,

   allereerst bedankt voor je lovende woorden. De ombouw van mijn MCP is te zien op http://thair.nl/?p=2512. Je ziet daarop onder andere ook hoe ik de led strips op de PCB heb aangebracht. Het exacte type- of bestelnummer weet ik niet meer maar deze zijn aangeschaft bij Conrad. Er zitten drie leds per gedeelte van 10cm (dus 30 per meter) in een enkele rij. De kleur is warm wit en de strip werkt op 12 volt.

   Met vriendelijke groet,

   Theo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *