Thair

P3D in 3D

P3D in anaglyph 3DVanmorgen las ik op het DutchFS forum een stukje over iemand die met een BenQ W1080ST beamer en een NVidia kaart met FSX in 3D vloog. Hiervoor was natuurlijk wel een 3D bril nodig, maar daar heb ik er een aantal van liggen (met twee verschillende kleuren, dus wel een beetje verkleurd beeld, maar toch goed om een idee te krijgen).

Gelijk de driver naar de laatste versie gebracht en gekeken wat de mogelijkheden van 3D zijn. Momenteel wordt de beamer nog met een VGA kabel aangestuurd, dus kunnen we nog niet de daadwerkelijke 3D van de beamer gebruiken (hiervoor is HDMI nodig), maar dat maakt niet uit want we hebben toch de speciale brilletjes ook nog niet. Na het aanzetten van de 3D mogelijkheden binnen het NVidia control panel is de 3D wizard gestart. Hierbij heb je in eerste instantie de keuze uit vier mogelijkheden. Drie van de vier gaan uit van speciale 3D brillen, de vierde van gekleurde glazen.

Na deze optie gekozen te hebben worden er twee 3D schermen getoond, een voor het linker en een voor het rechter oog. Daaronder staan afbeeldingen waarvan degene moet worden aangeklikt die je met dat oog ziet. Voor ik een keuze maakte heb ik eerst de vier verschillende brilletjes uitgeprobeerd en die brillen die niet met beide ogen op de voorbeelden te onderscheiden waren apart gelegd. Daarna bleven er twee over (rood/groen en rood/blauw) en hiervan heb ik de beste gekozen (rood/blauw).

Met dit brilletje op de neus een kleine proefvlucht gemaakt vanaf EHRD en ik moet zeggen het resultaat is fantastisch. Ik had niet gedacht dat dit mogelijk was zonder dat het programma (in mijn geval dus Prepar3D) deze beelden zelf genereert. Je ziet echt de wolken op je af komen en ook het opstijgen en de landing zijn een hele ervaring. Aangezien ik alleen Prepar3D had opgestart en verder niets anders (geen ProSim737 en totaal geen instrumenten) ging de landing natuurlijk niet goed en crashte ik aan het begin van de baan, maar ook dat was in 3D een aparte ervaring.

Zodra de cockpit boven staat opgesteld en de beamer met een HDMI kabel wordt aangestuurd ga ik daadwerkelijk twee originele brillen bestellen en nogmaals de wizard doorlopen maar dan specifiek voor die brillen. Nadat ik de computer had uitgezet realiseerde ik me ineens dat ik ook nog 3D brillen voor in de bioscoop heb liggen. Die ga ik de volgende keer eens uitproberen, kijken of daarmee ook een goed beeld wordt verkregen (ik denk het niet omdat volgens mij deze brillen werken via een polarisatie principe). Ik denk wel dat ik het (witte) karton van de huidige brillen aan de binnenkant zwart ga maken, dat kijkt volgens mij nog prettiger.

Aanvulling
Ik heb de ‘bioscoop bril’ geprobeerd, maar zoals ik al verwachtte is deze niet geschikt voor deze toepassing. Voorlopig dus met de ‘gekleurde glazen’ vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *