Thair

IVAO en Prepar3D perikelen

In de FSX tijd heb ik al eens IvAp geïnstalleerd zodat ik online kon vliegen. Sinds de overgang naar Prepar3D had ik nog niet online gevlogen omdat ik eigenlijk steeds bezig ben geweest met het bouwen van allerlei onderdelen voor mijn simpit. Inmiddels ben ik daar zo ver mee, dat het online vliegen (weer) aandacht ging krijgen, maar de installatie ging niet van een leien dakje, integendeel.

Na de installatie, compleet volgens de instellingen binnen de installatie software, bleek er geen IvAp entry binnen het Prepar3D menu aanwezig te zijn. De Prepar3D installatie van IvAp is dus niet goed uitgevoerd. Na het onderzoeken van de diverse bestanden die daarmee te maken hebben, heb ik een aantal aanpassingen gevonden die niet door IvAp worden aangebracht. Onderstaand de werkwijze om IvAp op een goede manier binnen Prepar3D voor elkaar te krijgen.

Installatie IvAp.

 • Zorg er eerst voor dat er een fsx.exe bestand binnen de Prepar3D directory aanwezig is. Dit kan gewoon een leeg tekstbestand zijn dat wordt gerenamed, een andere oplossing is om Prepar3D.exe te kopiëren en daarna te renamen.
 • Installeer IvAp met de installer waarbij je kiest voor een enkele of meerdere PC’s al naar gelang de situatie.
 • Kies voor een FSX installatie en navigeer naar de Prepar3D directory.
 • Er zal een foutmelding over de registry instellingen verschijnen, maar die kan je weg klikken.
 • Als je al ergens een installatie van MTL hebt staan, dan hoef je deze niet opnieuw te installeren, anders wel.
 • Kies daarna hoe je Prepar3D draait, windowed of full screen. Ik raad windowed aan want dan blijft Prepar3D draaien als IvAp onderuit gaat (en dat zal best wel eens gebeuren).
 • Installeer FSUIPC niet, want je zal vermoedelijk een recentere versie hebben.
 • Kies waar je IvAp geïnstalleerd wilt hebben en onthoudt deze locatie.
 • Installeer tenslotte TeamSpeak.
 • Zorg er voor dat je de laatste versie van FSUIPC (compatible met Prepar3D) hebt geïnstalleerd.

SimConnect.
Om verbinding met Prepar3D mogelijk te maken is SimConnect nodig. Hierbij moet niet de Prepar3D versie worden geïnstalleerd, maar de FSX versie.

 • Dit wordt gelukkig met Prepar3D meegeleverd. Je kan deze software vinden in de “redist / Interface” directory.
 • Je zal hier een aantal directories vinden. Installeer eerst vanuit de “FSX-SP1 / retail / lib” directory en daarna vanuit de “FSX-SP2-XPACK / retail / lib” directory. Beide keren door de “SimConnect.msi” installatie te starten.

DLL.XML aanpassen.
Na de installatie van de IvAp software staat deze weliswaar op schijf, maar er is nog geen verwijzing gemaakt naar deze software binnen Prepar3D. Dit moet je dus nog handmatig doen door onderstaand gedeelte uit te voeren.

 • Ga naar de ProgramData directory. Hou de Windows toets ingedrukt terwijl je op de R drukt, tik vervolgens %ProgramData% in en druk op Enter.
 • Ga naar de “Lockheed Martin / Prepar3D v3” directory. Daar zal je onder andere het bestand dll.xml zien staan. Open dit in je favoriete tekst editor en voeg de onderstaande regels toe direct na een min of meer gelijkluidend gedeelte:

  <Launch.Addon>
  <Name>IvAp</Name>
  <Disabled>False</Disabled>
  <Path>C:\Program Files (x86)\IVAO\IvAp v2\ivap_fsx_bootstrap.dll</Path>
  <Commandline></Commandline>
  </Launch.Addon>

  Zorg er voor dat het “Path” overeenkomt met de locatie waar je hiervoor IvAp hebt geïnstalleerd.

 • Sla het bestand weer op en controleer of Prepar3D nu wel een IvAp entry heeft binnen het Add-on menu.

MTL.
De MTL bestanden zijn weliswaar geïnstalleerd, maar nog niet binnen Prepar3D bekend gemaakt. Ook dit moet handmatig worden gedaan.

 • Ga op de hiervoor omschreven manier weer naar de “ProgramData / Lockheed Martin / Prepar3D v3” folder.
 • Open het bestand “simobjects.cfg” met je favoriete tekst editor.
 • In de “[Main]” sectie zie je een aantal regels met “SimObjectPaths”. Hieraan moet een regel worden toegevoegd. Daarbij moet het opgegeven nummer 1 hoger zijn dan het hoogst aanwezige nummer en je moet er ook voor zorgen dat alle nummers op elkaar aansluiten. In onderstaand voorbeeld is “XX” vermeld op die plaats waar dit nummer moet worden toegevoegd.

  SimObjectPaths.XX=SimObjects\IVAO_MTL
  [Entry.XX]
  Title=IVAO
  Path=SimObjects\IVAO_MTL
  Required=True
  Active=True

 • Sla het bestand weer op en start nogmaals Prepar3D op om te kijken of alles nu wel goed werkt.
 • Het kan zijn dat eerst de computer opnieuw moet worden opgestart om alle wijzigingen door te kunnen voeren.

32 gedachtes aan “IVAO en Prepar3D perikelen

 1. Remco Blom

  Hoi Theo,

  Ik heb deze handleiding gevolgd maar kan niet verder bij de installatie van IvAp.
  Ik heb een kopie met de naam fsx.exe aangemaakt in de P3D-directory op mijn D:\ schijf. Daarna wil ik deze via de installatiemodule van IvAp koppelen aan de FSX-path. Ik krijg echter geen registry-melding maar dit:

  ‘Could not find FSX executable, make sure your FSX is installed in D:\ and that the main executable is called fsx.exe.’

  Als ik op [OK] druk blijft hij in de pop-up staan voor het kiezen van een simulator0-versie.
  Ik heb even op internet gezocht maar kan geen oplossing vinden helaas.

  Mvg Remco

  1. Theo Bericht auteur

   Remco,

   ik heb een nieuwe beschrijving gemaakt hoe je IvaP aan de praat krijgt binnen Prepar3D v3. Ik zal je deze mailen. Wat betreft de foutmelding lijkt het er op dat het bestand niet fsx.exe heet of niet op de plaatst staat waar naar verwezen wordt. Heb je de instelling van de Windows verkenner dusdanig staan dat de extensies worden weergegeven? Als dat niet zo is dan zou het bestand best wel een fsx.exe.exe kunnen heten.

   Groetjes,

   Theo.

  1. Theo Bericht auteur

   Voordat ik je hiermee kan helpen heb ik echt wat meer informatie nodig.

   – Heb je de handleiding hierboven helemaal stap voor stap gevolgd zonder dat er foutmeldingen verschenen?
   – Verschijnt de optie “IVAO” wel in het add-ons menu van Prepar3D?
   – Krijg je na de installatie (bij het opstarten van Prepar3D/IVAO) foutmeldingen, zo ja welke?
   – Kan je mij de bestanden dll.xml, Prepar3d.cfg en SimObjects.cfg toesturen, dan kan ik die in ieder geval controleren op eventuele onvolkomenheden en/of eventuele vragen hierover stellen.

   Groetjes,

   Theo.

 2. Fhiko

  Beste Theo,

  Het is een soort van gelukt nadat ik in de prepare map in de redist folder alles heb geinstalleerd. Daarnaast zie ik we het knopje addon in prepar3d maar alleen fsuipc en geen ivap.
  Kan je mischien via de mail contact opnemen met mij dat je me moschien kunt helpen via skype ofzo?

 3. Fhiko

  Hoi,

  Wij hebben al eerder contact gehad over de installatie. Ik krijg hem niet meer werkend.
  Zou je mij aub willen helpen met die ivap?
  Zou je me even een mailtje kunnen sturen of via Skype desnoods?
  Groetjes

  Fhiko

 4. Jeroen van der Linden

  Hallo Theo,

  Bedankt voor je uitleg. Ik krijg verbinding, maar zie geen traffic. Ik denk dat het aan deze regel ligt:

  SimObjectPaths.7=SimObjects\IVAO_MTL

  •Zorg er voor dat het nummer (in het voorbeeld hierboven “7”) direct aansluit op het hoogst aanwezige nummer in dit bestand.

  Naar welke nummers moet ik kijken?

  Alvast bedankt.

  Jeroen

  1. Theo Bericht auteur

   Hoi Jeroen,

   je moet gaan zoeken naar reeds aanwezige regels met “SimObjectPath”. Je moet de genoemde regel toevoegen na de regel met het hoogste nummer en de nieuwe regel één nummer hoger geven. Als er nog geen regel aanwezig is, dan moet je het nummer “0” gebruiken.

   Groetjes,

   Theo.

 5. Willy

  Even een positieve reactie – dat mag toch ook
  Ik ben net naar Prerar3d overgestapt en de handleiding gevolgt.
  Het werkt perfect !

  Bedankt voor de heldere uitleg

  1. Theo Bericht auteur

   Hoi Willy,

   bedankt voor deze melding. Positieve reacties mogen inderdaad ook (en worden gewaardeerd). Veel online vlieg plezier.

   Groetjes,

   Theo.

 6. Willy

  Theo,

  Ik heb zonet versie 3.3.5 geinstalleerd (geen update maar een volledige re-install) en een paar verschillen opgemerkt.

  1. DLL.XML zit nu in \ProgramData\Lockheed Martin\Prepar3D v3

  2. De MTL toevoegen is niet meer in Prepar3d.cfg maar wel in simobjects.cfg
  Dit bestand zit ook in \ProgramData\…..
  Deze regels toevoegen – XX vervangen door het volgende nummer

  [Entry.XX]
  Title=IVAO
  Path=SimObjects\IVAO_MTL
  Required=True
  Active=True

  Willy

 7. peter bel159

  hey ,
  bedank voor de info over het hoe en wat te doen bij het installeren van ivap in prepar3d , ik heb hier gezien dat je ook een nieuwe hebt gemaakt voor prepar3d v3 , kan je die ook naar mij toesturen dank bij voorbaat

  groetjes peter

 8. Kees Duijzer

  Dag Theo,
  Heb IvAp geheel volgens jouw richtlijn geinstalleerd voor Prepar3D maar ik krijg na opstarten in Addons geen IvAp entry.
  Heb P3D op de D:schijf staan. Kreeg tijdens installatie wel een foutmelding dat hij de Flight Simulator X niet kon vinden. Dit was op te lossen door een manual overriding. Dit gedaan door het path naar D: te browsen waarna de installatie weer door ging. Kreeg wel de volgende melding:
  The path to the FlightSim X installation is overridden, this implies that the necessary registryinformation of your Flight Simulator installation is missing. This might cause unwanted effects.
  Vervolgens kreeg ik een pop-upvenster waarin gevraagd werd naar het FSX.EXE bestand. Nadat ik had gecontroleerd dat achter het gekopieerde en hernoemde P3D exe-bestand naar FSX géén exe voorkwam heb ik dit FSX bestand aangeklikt. en op Openen gedrukt. Hierna ging de installatie gewoon weer door zonder verdere meldingen. Helaas krijg ik geen entry.
  Wellicht ging er iets verkeerd maar ik heb verder volgens mij alles goed uitgevoerd. Ook de installatie van de simconnect programma’s en het zorgvuldig aanpassen van het dll bestand.
  Zou je mij nog een goede raad kunnen geven?

  Hartelijke groet,
  Kees Duijzer

  1. Theo Bericht auteur

   Kees,

   ik kan zo snel niets geks ontdekken, het ziet er naar uit dat je alles goed hebt uitgevoerd. Het enige advies dat ik je kan geven is om alle IVAO spullen via het Control Panel te verwijderen en het nog een keer opnieuw te proberen (na een reboot uiteraard) en kijken of het daarna wel lukt.

   Groetjes,

   Theo.

   1. Kees Duijzer

    Bedankt voor je reactie Theo. Ik ga het nog een keer proberen voor de derde keer. Als het weer niet lukt klop ik nog een keer bij je aan.

    Groetjes,
    Kees

 9. Kees Duijzer

  Dag Theo,

  Ik klop nogmaals bij je aan. Ik heb alles verwijderd van IVAO, heb zelfs met CCleaner uit de registry evt. onvolkomenheden verwijderd. Ik heb het gekopieerde en hernoemde P3D exe-bestand verwijderd alsmede alle verwijzingen die ik kon vinden. Heb daarna de PC gereboot. Daarna alles weer volgens jouw handleiding opnieuw gedaan en geïnstalleerd. Alles precies zo gegaan als de vorige keer. Alleen heb ik nu niet de IVAO map op de D: schijf geïnstalleerd maar volgens default naar de C:\Program Files (x86) en heb daarna uiteraard de dll.xml file opnieuw aangepast.
  Maar na opstarten van P3D geen IVAO bij de Addons…
  Ik begin een beetje wanhopig te worden.
  Heb je misschien nog een advies?

  Groetjes
  Kees

  1. Theo Bericht auteur

   Hoi Kees,

   geen idee waarom het niet zou werken. Het enige dat ik je kan aanbieden is dat ik een keer via TeamViewer met je mee kijk of, als je redelijk in de buurt woont (EHRD) ik een keer bij je langs kom.

   Groetjes,

   Theo.

 10. Kees Duijzer

  Hoi Theo,
  Ik woon 10 km ZW van EHAM (Hoofddorp), ik weet niet of je dat in de buurt vindt. Hoe dat met teamviewer gaat weet ik niet. Heb er nog) geen ervaring mee. Maar als je met me mee zou kunnen kijken, heel graag.
  Ik ben eventueel te bereiken via wathsapp (06-44884035 of c.duijzer@me.com).

  Groetjes,
  Kees

  1. Theo Bericht auteur

   Hoi Kees,

   momenteel ben ik slecht ter been (door mijn rug gegaan) dus vooralsnog is TeamViewer voor mij de beste oplossing. Je kan dit programma gratis downloaden en installeren. Je krijgt dan van TeamViewer een ID en iedere sessie krijgt een nieuw wachtwoord. Als ik contact met je opneem dan moet je beiden aan mij doorgeven, dan kan ik op jouw PC inloggen. Alles wat ik doe kan je zelf ook zien dus je ziet precies wat ik doe. Als TeamViewer weer beëindigd wordt is ook de toegang weg. Laat maar even weten wanneer je TeamViewer hebt draaien. Het is denk ik handig als je je telefoonnummer en e-mail uit je bericht verwijderd (gaat verder niemand iets aan).

   Groetjes,

   Theo.

 11. Kees Duijzer

  Dag Theo,

  Naar voor je dat je niet uit de voeten kunt. Ik ga het met Teamviewer proberen maar kom er deze week niet aan toe. Heb het vandaag te druk en ga morgen naar het buitenland tot het einde van de week. Ga het volgende week proberen. Alvast bedankt en beterschap!

  Groetjes,
  Kees

 12. Wil

  Hoi Theo,

  Na de installatie van p3d wegens een nieuwe pc loop ik ook aan tegen het ivap probleem
  niets werkt, niet in p3d en ook niet in de external modus van ivap wat ik ook probeerde.
  alle goede raad opgevolgd maar na 2 dagen buiten hoofdpijn niets bereikt.
  simmconnect geinstalleerd, alles volgens het boekje maar helaas.

  uiteindelijk kwam ik er achter dat ik verschillende config files in de pc had, namelijk 2 van p3d en een van fsx.
  die laatste is er waarschijnlijk ingekomen omdat ik een fsx.exe in mijn p3d folder heb staan die ik ook in mijn registry staat zodat ik fsx en fs9 scenery,s kan installeren en gebruiken in p3d
  er werd dus gerefereerd aan de verkeerde executable file namelijk de fsx ipv de p3d
  door gebruik te maken van de fsx.exe als runfile voor p3d word ivap wel zichtbaar.

  is er een mogelijkheid (vast wel) om met mijn gewone p3d.exe toch ivap zichtbaar en werkend te krijgen?

  groetjes Wil.

  1. Theo Bericht auteur

   Hoi Wil,

   volgens mij niet, dat is ook het probleem waarvoor deze “workaround” gemaakt moet worden. IVAP is een uitermate verouderde uitvoering waar volgens mij geen of nagenoeg geen aanpassingen aan worden gemaakt. Het draait nog steeds op het verouderde teamspeak 2 netwerk en houdt totaal geen rekening met de, inmiddels al behoorlijk lang op de markt zijnde, vernieuwde uitvoering van FSX zoals die door Locjheed Martin op de markt wordt gebracht onder de naam Prepar3D. Ik heb inmiddels zelf dusdanig mijn buik vol van heel IVAO dat ik gestopt ben met online vliegen met die toko.

   Groetjes,

   Theo.

 13. Wil

  Hoi Theo,

  Jammer om te horen, ik persoonlijk vind het absoluut wat toevoegen aan de sim ervaring als ik online ben en dan met name bij ivao omdat deze mijns inziens actiever zijn als vatsim in europa waar ik graag vlieg.

  ik ben er inmiddels achter dat fsuipc een rol speelt in het geheel. deze moet namelijk geïnstalleerd zijn in fsx (virtueel althans in het register) om het geheel met de executable van fsx aan de gang te krijgen.
  misschien is er iemand die meer verstand heeft van de registry aantekeningen en zo toch de prepar3d.exe aan het werk te krijgen.
  Door de fsx.exe te gebruiken kan ik weliswaar online maar kan ik geen gebruik maken van sommige andere geïnstalleerde items zonder alles opnieuw te gaan installeren onder een fake fsx, ik heb ongeveer3 maanden aan deze setup gewerkt dus dat gaat m ff niet worden…

  Grtjs Wil.

 14. Lucas Kooijman

  Beste iedereen,

  Ik vlieg al 1.5 jaar online op IVAO en toen ik gister weer wilde verbinden kwam ik er maar niet op. Elke keer kwam ik online en dan na 2-3 minuten werd ik er weer afgegooid. Ik heb Prepar3d nu al 2 keer geinstalleerd maar het wil maar niet lukken. Misschien hebben jullie en idee? Ik ben nu echt hopeloos op zoek naar een oplossing ;( .

  Groetjes,

  Lucas

  1. Theo Bericht auteur

   Lucas,

   ikk zou haast zeggen “welcome to the club”. Steeds meer mensen hebben problemen om het hele IVAO gedoe (goed) werkend te krijgen op Prepar3D. Volgens mij doet IVAO helemaal niets meer aan hun software sinds FSX is uitgebracht en blijven zij “blind” voor de moderne broer daarvan, Prepar3D. Daar komt voor mij nog bij dat met name het hele ATC gebeuren regelmatig bol staat van onderlinge nijd en betweterigheid. Ik heb zelf ook een tijdje ATC voor IVAO gedaan maar je wilt niet weten hoeveel bemoeials er daar tussen zitten. Ik heb het een keer gehad dat ik een beginnend online vlieger, op een heel erg rustige periode, de procedures op EHRD aan het uitleggen was toen er een ander persoon gewoon tussendoor kwam met allerlei andere “behulpzame” adviezen die kant nog wal raakten. Dit alles bij elkaar heeft mij doen besluiten om IVAO een behouden vlucht te wensen, maar dan wel een enkele reis.

   Ik vlieg momenteel met VATSIM. Toen ik in het begin van het online vliegen een keuze ging maken tussen VATSIM en IVAO heb ik voor IVAO gekozen omdat VATSIM voornamelijk op Amerika was gericht en IVAO meer op Europa. Inmiddels heeft VATSIM ook een uitstekende dekking in Europa. Ook de software van VATSIM is vele malen beter dan die van IVAO en werkt zonder problemen samen met Prepar3D. Download het programma “VatSpy” maar eens om te kijken wat en wie er allemaal vliegt en ATC doet op diverse tijdstippen van de dag. Mocht je besluiten om daadwerkelijk met VATSIM in zee te gaan, vraag dan een account aan en download “vPilot”. Meer heb je dan eigenlijk niet nodig om online te kunnen vliegen, geen moeilijke acties om het toch aan de praat te krijgen, gewoon installeren, gegevens invullen en gaan. VATSIM heeft ook een aantal uitstekende tutorials op hun site staan om je de eerste stappen (en verder) duidelijk te maken.

   Groetjes,

   Theo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *