Thair

Zelfbouw overhead paneel

IMG_1648Mijn huidige (tweede hands) overhead paneel is gemaakt van 12mm dik MDF waarop een afbeelding van het gehele overhead is geplakt. Hierin zijn gaten geboord voor de diverse schakelaars en annunciators en voor zover deze aanwezig zijn werken die naar behoren. In de toekomst wil ik een ander overhead gaan maken waarin ook de nu nog ontbrekende onderdelen een plaats kunnen gaan krijgen. Op een gegeven moment kwam ik echter op het spoor van een snijplotter (Silhouette Cameo) en ben eens gaan kijken naar de mogelijkheden hiervan. Het apparaat is in feite bedoeld voor het snijden van papier, dun karton, vinyl en dergelijke materialen. Als ik echter de panelen ga maken van 3mm dik wit polystyreen en hier de uitgesneden stukken vinyl op plak, dan kan ik hetzelfde effect bereiken.

Ik heb de diverse panelen op ware grootte uitgeprint om zodoende de diverse afstanden te kunnen bepalen en ben begonnen om van ieder paneel een AutoCAD tekening te maken. De software voor de snijplotter kan namelijk .dxf bestanden lezen. Ook ben ik begonnen met het maken van het frame voor het AFT overhead paneel (zie de foto boven). De onderdelen hiervoor liggen nu nog los, want ik moet onder andere nog gaan bepalen hoe en waar de draad doorvoeren moeten gaan plaatsvinden. Tegen de achterzijde van het totale frame (FWD en AFT samen) gaan drie “deuren” komen van 12mm multiplex. De twee buitenste deuren komen over de beide buitenste kolommen, het middelste deel over de drie middelste kolommen. Alle drie de delen worden met pianoscharnieren bevestigd aan de dikke doorgaande latten van het frame. Aan de onderzijde van de deuren worden op de daarvoor bedoelde plaatsen ledstrips geplakt voor de backlighting. Op de bovenzijde zullen de diverse interfaces een plaats kunnen krijgen.

Om deze gedachten in de praktijk te kunnen testen ben ik begonnen met het AFT OVH. Hier komen volgens mij nagenoeg alle constructieve problemen om de hoek kijken (op het verstek zagen van het lighting paneel na) en de constructie is niet al te groot zodat het ten eerste hanteerbaar is en ten tweede, als er heel erg grote problemen te voorschijn komen waardoor het huidige frame in feite onbruikbaar is, dan is er nog niet zo heel erg veel materiaal verspild. In principe worden alle verbindingen geschroefd. Er zijn echter plaatsen waar aan weerszijden van een staande lat een tussenschot zit op dezelfde hoogte. Hier kan slechts een van beide tussenschotten worden vastgeschroefd. Het andere tussenschot zal met spijkers moeten worden vastgezet. Nadat de spijkers zijn aangebracht moet het tussenschot weer worden verwijderd zodat het andere deel kan worden vastgeschroefd. Hierna kan het eerste paneel weer over de spijkers worden gedrukt. Door dit om en om te doen bij de diverse schotten, blijft toch de “pasvorm” van het geheel gehandhaafd. Ook zal er moeten worden gekeken in welke volgorde de tussenschotten op de langslatten moeten worden bevestigd omdat de ruimte tussen deze latten beperkt is. Desnoods moeten de schroeven er iets schuin in worden gezet.

Ik denk dat ik de snijplotter ergens in de loop van volgende week ga kopen, dat geeft me in de tussentijd de gelegenheid om de tekeningen van de diverse panelen in AutoCAD uit te werken en binnen de software van de snijplotter (waar nodig) verder te bewerken. Bij de plaatsing en de volgorde van de panelen moet ik trouwens ook rekening houden met de bevestiging van het gehele overhead paneel in de thans aanwezige constructie. Hiervoor moet in de beide buitenste kolommen een beetje worden “geschoven” met de panelen. Aan de linkerkant moet het ELT paneel iets hoger worden aangebracht en aan de rechterkant het paneel voor de FDR, maar daar is aan beide zijden ruimte genoeg voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *