Thair

Arduino

Arduino boards zijn kleine microcontrollers waarmee je van alles en nog wat kan aansturen en controleren. Ze zijn vrij goedkoop (afhankelijk van de uitvoering van €25,00 tot €45,00) en zeker als je ze uit China laat komen zijn ze heel erg goedkoop (€5,00 tot €12,00). Afhankelijk van de uitvoering hebben deze boards 20 tot 70 aansluitingen voor zowel analoge als digitale signalen. Deze boards kunnen worden gekoppeld aan zowel Prepar3D als X-Plane met behulp van software. Ik heb besloten om een aantal van deze boards te kopen samen met de nodige andere hardware om de mogelijkheden eens te gaan bekijken.

Ik ben inmiddels in het bezit van twee Arduino Mega 2560, een Arduino Uno en een Arduino Micro. Ook zijn er een breadboard, encoders, servo’s, schakelaars, drukknoppen, relais, leds en nog wat andere zaken aangeschaft om daarmee te gaan experimenteren om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Voor de koppeling met de flight simulator is ook gekeken naar een tweetal pakketten, een voor Prepar3D en een voor X-Plane.

Link2FS.
Link2FS is gemaakt om Arduino boards te laten praten met FSX en dus ook met Prepar3D. Het is gratis te downloaden in zowel een basis als een expert uitvoering. De basis uitvoering ondersteunt maximaal drie Arduino’s en de Expert uitvoering ondersteunt er vijf. Daarnaast heeft de Expert uitvoering mogelijkheden om zelf koppelingen te maken met SimConnect en FSUIPC offsets waardoor er nog meer mogelijkheden ontstaan voor de koppeling van hardware met de flight simulator.

Link2FS werkt vanaf de simulator naar de Arduino met voorgebakken variabelen welke bestaan uit een speciaal teken en een (hoofd of kleine) letter. In de code welke voor de Arduino moet worden geschreven wordt eerst het speciale teken uitgelezen en moet er naar die speciale sectie worden gesprongen waarbij binnen iedere sectie de letter wordt uitgelezen en wordt gesprongen naar de betreffende code. Klinkt in eerste instantie mogelijk wat ingewikkeld, maar er worden genoeg voorbeelden meegeleverd om dit zelf te kunnen coderen.

Voor de communicatie vanaf de Arduino naar de simulator wordt een vergelijkbaar pad gevolgd waarbij de Expert versie de mogelijkheid heeft om zelf aanvullende acties te kunnen definiëren. Ook hier worden weer voldoende voorbeelden meegeleverd om er zelf goed mee aan de slag te kunnen gaan.

ArdSimX.
ArdSimX is gemaakt om Arduino’s te laten praten met X-Plane. Dit pakket is eveneens gratis te downloaden maar werkt heel anders dan Link2FS. Er hoeft in feite veel minder geprogrammeerd te worden doordat er gebruik wordt gemaakt van een plug-in voor X-Plane. Deze plug-in verzorgt de communicatie met de Arduino’s. Het enige dat nodig is is een tekst bestand waarin de koppelingen tussen de poorten van een Arduino en de datarefs van X-Plane staan.

Om dit tekst bestand niet handmatig aan te hoeven maken is er op de website een zogenaamde configurator beschikbaar. Hierin wordt als eerste het gebruikte Arduino board geselecteerd waarna deze grafisch wordt getoond. Hierna moet je de pin aanklikken die je wilt gaan gebruiken en wat voor apparaat je op die pin wilt gaan aansluiten. Daarna moet je selecteren welke dataref aan die pin gekoppeld moet gaan worden. Dit laatste via een uitklapmenu waarin alle standaard datarefs zijn opgenomen en per soort zijn gesorteerd.

Nadat op deze manier alle pins zijn geconfigureerd kan je de totale configuratie opslaan zodat je daar later eenvoudig aanpassingen in kan maken. Tenslotte laat je het configuratiebestand aanmaken door op de daarvoor bestemde knop op de site te klikken. Zodra je het gedownloade bestand op de goede plaats hebt gezet ben je in feite klaar met de configuratie. Er is ondersteuning voor maximaal 9 Arduino’s mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *