Thair

Overhead

Klik hier om alle nieuwsberichten over dit onderwerp te lezen.

Hier wordt over de overhead verteld…

6 thoughts on “Overhead

 1. Declercq Dieter

  Hallo,
  ik zit met een kleine hersenkronkel. Hoe krijg je het voor elkaar om alle annunciators te laten oplichten ( mal&indications test ) en hoe krijg je die gekoppeld aan fsx zodat bepaalde annunciators echt werken (bvb landing gear) mvg Dieter

  1. Theo Bericht van de auteur

   Hoi Dieter,

   hiervoor heb je niet alleen daarvoor geschikte interfaces nodig (zoals Open Cockpits, PoKeys, Leo Bodnar en dergelijke), maar je hebt ook een programma nodig dat de daarvoor bestemde waarden in FSX (en de standen van bepaalde schakelaars) kan uitlezen en aan de hand hiervan deze leds kan aansturen. Zelf gebruik ik hiervoor ProSim, niet een van de goedkoopste, maar als je inderdaad een cockpit gaat bouwen volgens mij wel het beste pakket hiervoor.

   Groetjes,

   Theo.

   1. Declercq Dieter

    Hallo,
    dat zal ik dan maar houden voor “later”. Voor de moment sta ik eigenlijk nog “nergens”.
    Ik heb net de polycarbonaatplaten bestelt waar ik mijn individuele panneltjes ga maken.
    Ik denk eraan te beginnen met de pedestal. Ik denk eraan 1 radio panneltje te kopen plu&play om te gebruiken op fsx en de rest gewoon dummy te maken met ledcijfers zodat het lijkt dat ze werken.
    Ik heb ook al veel foto’s gezocht en afmetingen van de panels maar er zijn zoveel verschillende pedestals je ziet het bos door de bomen bijna niet meer.
    qua afmetingen heb ik mij aan de panels van hispapanels gehouden.145mm op 66mm voor de meeste standaard panels. Het werken met plakletters en daarna overspuiten ging dat goed? of heb je dat niet geprobeerd. Hoeveel lagen verf moet je spuiten op witte plaatjes zodat ze zelf geen licht meer doorgeven (eerst zwart?) Ik ga proberen alles uit te frezen met een lettermalletje en dremel… het zal een monniken werkje worden vrees ik. dus zoals gezegd eerst de pedestal (om te oefenen) daarna komt de overhead aan de beurt daarna zal ik mij eens aan de tq wagen. Dat zal ook nog wel een serieuse uitdaging worden. daar zit redelijk wa electronica in…
    we zien wel 1 step at a time
    mvg Dieter

    1. Theo Bericht van de auteur

     Hoi Dieter,

     je hebt groot gelijk, eerst rustig uitproberen en dan steeds verder gaan. Ik heb inderdaad paneeltjes gemaakt met plakletters en daarna drie lagen verf over gespoten. Nadat de plakletters waren verwijderd bleven er best wel leuke paneeltjes over. Je zou hierbij zelfs eerst die gedeelten waar de led cijfers moeten gaan komen amber kunnen verven voordat je daar de plakletters op gaat aanbrengen. Je hoeft dan geen (redelijk dure) 7 segment leds aan te schaffen. Als je in een later stadium het paneeltje toch echt wilt gaan gebruiken, dan kan je dat gedeelte er voorzichtig uitzagen en alsnog de 7-segment leds aanbrengen.

     Zelf gebruik ik momenteel een snijplotter om mijn paneeltjes te maken. Ik gebruik hiervoor witte polycarbonaatplaat van 3mm dik. Nadat deze op maat zijn gezaagd worden de randen grijs geverfd. Daarnaast heb ik wit vinyl wat ik ook voorzie van twee lagen grijze verf. Ik maak van ieder paneel een AutoCAD tekening welke ik daarna opsla in een formaat dat door de software van de snijplotter kan worden verwerkt. Hierna wordt het grijze vinyl door de snijplotter voorzien van uitsparingen voor bijvoorbeeld 7-segment leds, schakelaars en ook de teksten worden weggesneden. Alles wat daarna moet worden geboord, gezaagd of gewoon wit moet zijn (teksten) wordt daarna met een aantal weerhaakjes en dergelijke verwijderd. Vervolgens wordt speciale applicatiefolie op het paneel geplakt en wordt het geheel van de schutlaag verwijderd. Na zowel de achterkant van het vinyl als het witte paneel in te spuiten met een speciale vloeistof kan het vinyl op het polycarbonaat worden aangebracht en kan alles nog een beetje worden verschoven tot het goed op zijn plaats zit. Daarna wordt het aangedrukt waardoor de vloeistof wordt verwijderd en het zelfklevende vinyl kan hechten op het polycarbonaat. Als alles goed droog is kunnen vervolgens de gaten worden geboord en gezaagd en kunnen de componenten worden aangebracht. Geeft een heel erg mooi effect.

 2. Declercq Dieter

  Hallo,
  heb je daar misschien foto’s van?
  er staat een kleine snijplotter te koop momenteel voor 300 euro. heb ik al eens bekeken, mss wel interessant om hetzelfde te doen zoals jij doet. de vrouw staat in kleuteronderwijs dus zo een snijplotter kan zeker nog van pas komen later. bestaat er geen mat grijze vinyl om te snijden dan?
  mvg Dieter

  1. Theo Bericht van de auteur

   Hoi Dieter,

   kijk maar eens op:
   De snijplotter uitgepakt.
   De eerste test
   Het eerste paneel is klaar
   Gaten geboord
   Teleurstelling
   LE Devices krijgen vorm
   LE Devices krijgen kleur
   Backlighting the AFT OVH
   Panelen op de AFT OVH aangebracht
   Engine Fire panel
   Engine Fire panel ingebouwd
   Nieuwe knoppen voor EFIS en MCP
   Bouwpakket voor FWD OVH gezaagd

   Volgens mij krijg je dan een leueke indruk van de mogelijkheden van zo’n plotter.

   Groetjes,

   Theo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *