Thair

Projectie paneel

IMG_0376Tot nog toe werd de scenery geprojecteerd op het behang. Op zich geen echt groot probleem, maar het is en blijft structuur behang en dus blijf je die structuur in het geprojecteerde beeld zien. Ik heb daarom besloten om een projectie paneel te gaan bouwen dat tegen de muur wordt gehangen.

IMG_0377Ik heb, na het nodige meet- en rekenwerk, eerst een frame gemaakt van latjes en tegen de achterkant van de bovenste lat een aluminium ‘h’-profiel bevestigd. Hierna zijn op dit frame drie plaatjes MDF van ieder 122x70cm geschroefd. Hierdoor komt het totale projectie paneel dus op 210×122 cm.

IMG_0378Vervolgens is eenzelfde ‘h’-profiel tegen de muur geschroefd op een dusdanige afstand dat het frame er net overheen kan worden gehangen.

IMG_0379Omdat het frame, door het ophangsysteem, aan de bovenkant iets van de muur gaat komen, heb ik aan de onderkant een aantal stootdoppen geschroefd waardoor het totale projectie paneel overal even ver van de muur komt te hangen.

IMG_0380Zoal je kan zien beslaat het projectie paneel nagenoeg de volledige beschikbare breedte van de muur. Aan weerszijden komt straks nog een ‘vleugel’ waarover zwart doek wordt aangebracht. Hierdoor zie je straks vanuit de cockpit niets meer van de kamer zelf. Alleen het geprojecteerde beeld en naturlijk het zwarte doek.

IMG_0381Hierna zijn zowel de naden als de gaten van het projectie paneel geplamuurd. Om er voor te zorgen dat ook de naden goed te plamuren zijn, heb ik de zijkanten van die panelen vooraf eerst schuin afgeschuurd. Even wachten tot de plamuur droog is, dan kan dit worden geschuurd en voor de zekerheid (en dus een glad resultaat) nog een keer worden geplamuurd voordat de verf er in twee lagen met een roller wordt opgezet.

2 thoughts on “Projectie paneel

 1. marc lohman

  Dag Theo,

  Het ziet er allemaal mooi uit, ik ben dan ook benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, maar dat ben jij natuurlijk ook:-)

  Ik vroeg mij af of het mogelijk was om een keer een afspraak te maken om jouw project een keer in werkelijkheid te zien als het af is, dat lijkt mij erg leuk.

  Succes, Marc (marquesas in DutchFS)

  1. Theo Bericht van de auteur

   Ik ben inderdaad ook wel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, maar ik heb het voordeel dat ik het zelf heb uitgedacht en het eindresultaat dus al min of meer voor ogen heb. Ook zie ik het iedere keer ‘groeien’ en dat is een geweldige stimulans om door te gaan. Ik heb inmiddels de gaten en kieren al drie maal geplamuurd voor ik tevreden was met het resultaat. Inmiddels zit er ook al een laag verf op en ik hoop vandaag de tweede laag er op te kunnen zetten, maar je weet nooit hoe een dag gaat lopen (vanmiddag visite, daarvoor nog wat boodschappen doen enzovoort).

   Ik heb er totaal geen probleem mee om mensen in mijn cockpit te laten vliegen. Het probleem is alleen ‘wanneer is een cockpit af’. Je blijft er namelijk aan bouwen. Je mag dus zelf uitmaken in welk stadium van de bouw je de cockpit wilt zien. Dit kan dus zijn:
   – na voltooien van het projectie paneel en met de nieuwe beamer, maar nog met de losse apparatuur op tafel;
   – nadat de ruwbouw van de cockpit is geplaatst, maar nog niet alles aanwezig is (bijvoorbeeld nog zonder overhead en pedestal (althans de uitvoeringen met knoppen, voorlopig gaan hiervoor monitors worden ingezet));
   – of nog veel later.

   Meerdere bezoeken om de voortgang te bekijken zijn natuurlijk ook mogelijk.

   Groetjes,

   Theo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *